Semitae in corde eius... szívében zarándokútra készül Időszaki kiállítás


Semitae in corde eius... szívében zarándokútra készül

Időszaki kiállítás

a Pannonhalmi Főapátsági Könyvtár

klasszicista könyvtártermében

2023. március 21. és 2024. március 21. között

 

A Pannonhalmi Főapátság kulturális tevékenysége immár lassan egy évtizede egy-egy meghatározott hívószó köré szerveződik. Ez a hívószó az elmúlt négy évben: 2019-ben a Csend, 2020-ban a Vendégség, 2021-ben az Emlékezés, 2022-ben a Megújulás volt. E hívószó jegyében rendezik meg a képzőművészeti, a zenei, spirituális és teológiai programokat, és ehhez kapcsolódik a Pannonhalmi Főapátsági Könyvtárban látható időszaki kiállítás is.

A kulturális évad hívószava 2023-ban a Zarándoklat. A klasszicista teremkönyvtárban, hét tárlóban elhelyezett kiállítás címe: Semitae in corde eius... szívében zarándokútra készül.

A kiállítás címét a 84. (83.) zsoltár 6-8. verse ihlette, mely a bencés zsolozsmában, magyar fordításban így hangzik:

 

Boldog az az ember, aki benned találja erejét,

aki szívében zarándokútra készül.

 

Ha kiszáradt völgyben jár is,

ott források fakadnak,

a hajnali eső elárasztja áldásával.

 

Ahogy halad, egyre növekszik ereje,

a Sionon meglátja Istent.

 

Szokásos, ismert hasonlat, hogy az emberi életet úthoz hasonlítjuk. A vallásos ember zarándokútnak mondja létét, melynek végén az örök boldogság: Isten várja.

Az Istenhez vezető út elsősorban belső út, amely a csenden, imádságon át vezet, de lehet külső is. Sajátos belső és külső út egyszerre a zarándoklat, amely során egy olyan helyet, fizikai, földrajzi helyszínt keres fel az ember egyénileg vagy közösségben, ahol, hite szerint „ég és föld” összeér, a föld az éggel találkozik.

Ezeket a szent helyeket idézi fel utalás szintjén térképek, metszetek, szentképek, kegytárgyak, ereklyék segítségével a kiállítás, melynek anyagát a Pannonhalmi Főapátsági Gyűjteményéből válogattunk.