XVIII. ARCUS TEMPORUM – augusztus 27. – 2. nap


A második napon, augusztus 27-én a Pannonhalmi Főapátsági Könyvtár szintén két programnak adott helyet. Az egyik egy felolvasószínházi előadás volt. A másik: a könyvtárban induló és a Boldogasszony-kápolnában zárósó „sétáló-koncert” kedvelt állomása – szintén hagyományosan a klasszicista könyvtárterem.

 

Felolvasószínházi előadásban hangzott el Dömötör András rendezésében Nádas Péter műve alapján a Nádas Péter: Saját halál című előadás.

Közreműködők: Fullajtár Andrea, Hegedűs D. Géza, Ötvös András, Vranik Krisztián (hang)

„Saját halál. Szépirodalmi művet ennél feszültebb címmel nem ismerek. Nádas Péter 1993-as klinikai halálélményének katartikus beszámolója azt vizsgálja: valójában ki hal meg, amikor meghalunk? Van-e saját halálunk? A kérdésen keresztül, hogy kivel történik meg a halál, éppen ahhoz juthatunk el, hogy mi is vár ránk majd akkor.

Szinte evidens volt, régóta foglalkoztatott, hogy három hangon szólaltassuk meg ezt az egészen rendhagyó írást: a magyar irodalom egyik legnagyobbja a maga könyörtelen és végletekig részletező módján ugyanis beavat minket, mit tapasztalt, amikor megállt a szíve és három és fél percre megszűnt a mi fogalmaink szerint létezni.” – (forrás: Arcus Temporum honlapja)

 

A „sétáló-koncert” programja

a könyvtárban:

Lera Auerbach: Dialogues on Stabat Mater

Előadók: Anima Musicae Kamarazenekar

Kokas Katalin, Kelemen Barnabás, Schlanger Tamás

vezényel: Lera Auerbach

 

a Boldogasszony-kápolnában:

Johann Sebastian Bach: Goldberg variációk

Előadó: Berecz Mihály