zene-kiállítás-irodalom-spiritualitás ARCUS TEMPORUM XVIII. 2022. augusztus 26-28.


Augusztus utolsó hétvégéje immár 18. alkalommal az Arcus Temporum Pannonhalmi Művészeti Fesztivál ideje a Pannonhalmi Főapátságban. A Pannonhalmi Főapátsági Könyvtár klasszicista teremkönyvtára – más helyszínek mellett – immár évek óta kedvelt helyszíne a programoknak. A könyvtárteremben rendezett programokról könyvtárunk honlapján is beszámolunk. Részletek-program a fesztivál honlapján: www.arcustemporum.com

 

A fesztiválnak „négy lába” van: a zene, a képzőművészet, az irodalom és a spiritualitás.

Idén Mácsai Pál a házigazda a három nap alatt, ő már hazajáró vendég Pannonhalmán. A zenei programért Keller András művészeti vezető felel, aki ezúttal Amerikából hívta meg egy barátját, Lera Auerbach kortárs zeneszerzőnőt, aki a fesztiválon fel is lép. A klasszikus pillére a „ zenei-idő-ívnek” Johann Sebastian Bach, illetve az ő zenéje lesz. Az irodalomban az idén nyolcvanéves Nádas Péter lesz a vendég, a képzőművészetben pedig fiatal hazai és külföldi alkotók.

 A rendezvény idén a „megújulás” fogalma köré szerveződik. Mindig olyan kifejezést választanak, ami a szerzetesek világából, hagyományaiból fakad: ilyen volt 2016-ban a „közösségben vagyunk”, 2017 a „közös ház” éve volt, 2018-ban a „kibékülés”, 2019-ben a „csend”, 2020-ban a „vendégség”, 2021-ben pedig az „emlékezet” került fókuszba. 2023-ban lesz a „zarándoklat” éve, s mindez már előremutat 2024-re, ekkor lesz a pannonhalmi bazilika 800 éves, a fesztivál szava pedig az „ünnep”.