A Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat támogatásával restaurált 15. századi kódex sajtóbemutatója


Ahogy arról 2021. szeptemberével hírt adtunk a honlapunkon, a Pannonhalmi Főapátság adománygyűjtésbe kezdett­*, melynek segítségével a Pannonhalmi Főapátság Gyűjteményei  (könyvtár, levéltár, múzeum) egy-egy értékes darabját szerette volna restauráltatni. A Pannonhalmi Főapátsági Könyvtár muzeális állományából kiválasztott 15. századi misekönyv (Pfannbergi Missale) restaurálásának költségeit a Győr-Moson Sopron Megyei Önkormányzat  vállalta.** A munkát a szentendrei Ars Alba Restaurátorműhely végezte el.*** A restaurált kódex sajtóbemutatójára 2022. június 29-én került sor.

2022. június 27. és 29. között Pannonhalmán tartotta éves találkozóját az Egyházi Könyvtárak Egyesülése, a magyarországi és a határon túli magyar egyházak és felekezetek ökumenikus szellemiségű-lelkiségű szakmai szervezete. A nagy országos könyvtárakon kívül (OSZK, MTA KIK, ELTE Egyetemi Könyvtár) ezekben a könyvtárakban őrzik a nemzeti kulturális vagyon jelentős részét képező muzeális dokumentumok nagy részét. Ezekeben a könyv tárakban kiemelet feladat az állományvédelem, a múzeális dokumentumok tűz- és vagyonvédelme, valamint állagvédelme. Éppen ezért különös jelentősége volt annak, hogy erre a sajtóbemutatóra a konferemcia alatt került sor Pannonhalmán.

Fotó: Csapó Balázs  

*

https://konyvtar.osb.hu/hu/hirek/adomanygyujtes-pannonhalmi-foapatsagi-gyujtemenyek-harom-mutargyanak-restauralasara

**

https://konyvtar.osb.hu/hu/hirek/tamogatas-tobb-mint-600-eves-pfannbergi-missale-restauralasara-gyor-moson-sopron-megyei

***

https://konyvtar.osb.hu/hu/hirek/gyor-moson-sopron-megyei-onkormanyzat-tamogatasaval-az-ars-alba-restaurator-bt

 

Magyar Nemzet

https://magyarnemzet.hu/kultura/2022/06/bemutattak-a-restauralt-kozepkori-misekonyvet

 

Kisalföld

https://www.kisalfold.hu/helyi-kultura/2022/06/restauralt-kodex-ritkasagot-mutattak-be-pannonhalman-fotok

CsatolmányMéret
Image icon csapo_balazs_-1.jpg136.59 KB
Image icon csapo_balazs-3.jpg154.98 KB
Image icon csapo_balazs-4.jpg107.57 KB
Image icon csapo_balazs-5.jpg88.37 KB
Image icon csapo_balazs-6.jpg81.67 KB