Czuczor Gergely emlékkonferencia


Szeptember 9-én tudományos konferenciával emlékezett a Magyar Nyelvstratégiai Intézet Czuczor Gergely bencés szerzetesre és nyelvészre (1800–1866) halálának 150. évfordulója alkalmából Budapesten.
A konferencián könyvtárunk is képviseltette magát. A konferencia központi témája a Czuczor Gergely és Fogarasi János által szerkesztett A magyar nyelv szótára volt, emellett az előadások érintették Czuczor Gergely sokszínű életművének egyéb területeit, költészetét, valamint népdal- és néptáncgyűjtő tevékenységét is. Konferenciára egybegyűlteket Bencze Lóránt a Magyar Nyelvstratégiai Intézet igazgatója köszöntötte. A köszöntőket követően Gerstner Károly és Horváth Katalin a szótár tudománytörténeti jelentőségéről értekezett, majd Varga Éva Katalin a műben található anatómiai szavakról beszélt. Később Tóta Benedek Czuczor Gergely és a történeti hitelesség címmel tartott előadást, míg Korzenszky Tamás a szótáríró bencés szerzetes néptáncgyűjtéseit, Móser Zoltán pedig a népdalgyűjtői és népdalírói tevékenységét mutatta be.
A konferencián kiállítás is látható volt, amelyhez könyvtárunk Benedictina gyűjteményéből digitalizáltunk Czuczor Gergely anyagokat.

Forrás: Magyar Kurir