Közösségi tudomány a könyvtárakban – KONFERENCIÁN JÁRTUNK


A Magyar Könyvtárosok Egyesülete (MKE) Közösségi tudomány a könyvtárakban konferenciát szervezett az Országos Széchényi Könyvtárban (OSZK) szeptember 14-én.  „A közösségi tudományon (citizen science) olyan tudományos projektet értünk – állt a meghívón – melynek vezetői minden esetben az adott szakmai elismert szakemberei, mellettük, általuk meghatározott módon, nem hivatásos szereplők, önkéntesen is részt veszenek a munkában. A közösségi tudományos programokban résztvevő önkéntesek szabadidejüket a helyi közösség számára fontos és hasznos tevékenységgel tölthetik el, hozzájárulnak a helyi értékteremtéshez. Rendezvényünk célja, hogy bemutassuk a közösségi tudományos programokban rejlő könyvtári lehetőségeket.”

(A részletes programot lásd a csatolásban)

Az MKE nemrég megválasztott elnöke, Gerencsér Judit, aki az OSZK főigazgató helyettese is, elmondta, hogy az egyesület a jövőben különböző munkabizottságokban tevékenykedik, ezek közül egy a kulturális örökségvédelemre fókuszál. Ennek jegyében szervezték a közösségi tudománnyal foglalkozó konferenciát. A programot Gaálné Kalydy Dóra, az MKE alelnöke, a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központ általános főigazgató-helyettese moderálta, és első előadóként ismertette, hogy valójában mi is a „citizen science”, melynek magyar elnevezését is ő alkotta meg.

A további előadásokban jó példákat láttunk arra, hogy hogyan tud bekapcsolódni egy települési (régen közművelődésinek nevezett), ill. egy szakkönyvtár vagy felsőoktatási könyvtár egy ilyen jellegű projektbe, mely lehet alulról építkező kezdeményezés, mely a tudományosság szintje felé halad, de kiindulhat egy-egy szakterület jeles képviselőjétől, tudóstól is. A konferencián azért vettünk részt, mert a projekt arra a munkára emlékeztetett bennünket, melynek eredményeként 2021-ben létrejött a Láthatatlan spektrumok című kiállítás Pannonhalmán.

(Erről ismertető: Ásványi Ilona: Korszerű egyházi könyvtár? Egy különleges könyvtárcsoport a szakkönyvtárak között: A magyar egyházi-felekezeti könyvtárakról in: Tudományos Műszaki Tájékoztatás (TMT) 70. (2023) DOI: https://doi.org/10.3311/tmt.13215 :

 Sajátos vállalkozása volt a Pannonhalmi Főapátságnak 2020-ban, hogy a 2021. évi kiállítást szervező, a Néprajzi Múzeumban működő Nyitott múzeum kutatócsoport fiatal alkotói „megkutatták” a pannonhalmi gyűjteményeket. Két évet, két tematikus és spirituális évadot (2020 Vendégség, 2021 Emlékezet) kötött össze az a kutatási és kiállítási munka, amelyben muzeológusok, kurátorok, művészek dolgoztak a Pannonhalmi Főapátság gyűjteményeiben: a könyvtárban, a levéltárban, a múzeumban és az iskolai gyűjteményekben. Ebből a munkából születtek a Pannonhalmi Főapátságban 2021. június 3. és 2021. november 11. között rendezett Láthatatlan spektrumok és a Szubjektív archívum című kiállítások. A Láthatatlan spektrumok kiállításban részt vevő kutatók: Foster Hannah Daisy, Gadó Flóra és Frazon Zsófia, Toronyi Zsuzsanna, alkotók: Albert Ádám, Gosztola Kitti, KissPál Szabolcs, Lepsényi Imre, Salát Zalán Péter, Tranker Kata, Villányi Csaba, kurátorok: Frazon Zsófia, Gadó Flóra. Forrás: https://pannonhalmifoapatsag.hu/kiallitasok-2021/ A Szubjektív archívum létrehozásában együttműködő bencés szerzetesek: Várszegi Asztrik, Binzberger Ákos, Hortobágyi T. Cirill, Borián Elréd, Kisnémet Fülöp, Dejcsics Konrád, Biriszló Lőrinc, Szabó Márton, Jurinka Szilveszter Kurátorok: Forster Hannah Daisy, Frazon Zsófia

Ismertetők a Pannonhalmi Főapátsági Könyvtár honlapján:

https://konyvtar.osb.hu/hu/hirek/lathatatlan-spektrumok-egy-komoly-konyvtari-leveltari-muzeumi-kutatas-nyoman-szuletett

https://konyvtar.osb.hu/hu/hirek/kiallitas-kiallitasban-szubjektiv-archivum

https://konyvtar.osb.hu/hu/hirek/egy-komplex-mualkotassa-ert-projektrol

https://konyvtar.osb.hu/hu/hirek/konyvbemutato-kisspal-szabolcs-nyissatok-ki-kaput-open-gates )

CsatolmányMéret
Image icon kozossegi_tudomany-program.jpg429.31 KB