Már három felújított barokk orgona látható könyvtárunk muzeális termében…


… egyelőre ugyan még nem a végleges helyükön, melyek május 18-án, az Orgonák Éjszakáján meg is szólalnak

Az orgonák történetével foglalkozó Szigeti Kilián (1913-1981) bencés szerzetes, orgonaszakértő, kutatóútjain régi romos orgonákat, akár a hangszerek egyes darabjait is összegyűjtötte.

2021-ben a Főapátság kulturális igazgatója, Dejcsics Konrád atya és Kiss Zsolt orgonaművész, zeneigazgató jóvoltából e holt gyűjtemény életre kelt: szponzorok jóvoltából, pályázati segítséggel immár három orgona újult meg romos állapotából.

Az első orgona, mely otthonra lelt a klasszicista teremkönyvtárban a 2022-ben felújított, 1750 körül épített Podkoniczky-orgona volt.

https://konyvtar.osb.hu/hu/hirek/megujult-barokk-orgona-uj-otthona-konyvtarban

https://konyvtar.osb.hu/hu/hirek/pannonhalmi-klasszicista-konyvtarteremben-otthonra-lelt-barokk-orgona-felujitasarol

https://konyvtar.osb.hu/hu/hirek/podkonicky-orgona-megaldasa

2024. március 21-én áldotta meg Hortobágyi T. Cirill főapát a feltehetően 1710-ből származó Zorkovsky-orgonát, a Magyarországon fellelhető harmadik legrégebbi orgonát.

https://konyvtar.osb.hu/hu/hirek/egy-ujabb-18-szazadi-orgona-lelt-otthonra-klasszicista-konyvtarteremben

Tegnap, április 29-én érkezett meg a harmadik, az 1770-es években épített ún. Corte-orgona.

Mindhárom orgona felújítását Homolya Dávid orgonaszakértő és Bors László újtusnádi (Tuşnadu Nou/Románia) orgonaépítő mester végezte. A többszáz éves hangszerek az eredetihez nagyon hasonló állapotban megszólaltathatók, koncertre alkalmasak, képesek megjeleníteni a barokk hangzásvilágot.

A három hangszer az Orgonák Éjszakáján Homolya Dávid orgonaművész és nemzetközi orgonaszakértő, valamint Vadász Attila orgonaművész kezei alatt kel majd életre, a május 18-án, 19 órakor kezdődő koncerten.

Részletes program és jegyvásárlás itt:

https://foapatsagiturizmus.hu/termek/orgonahangverseny-sorozat-kuriozumok-az-orgonak-ejszakajan/