Egy 76 év után ismét bencés tulajdonba került kötetről


A szerzetesrendek feloszlatása (1950) után az egyes bencés apátságok (pl. Tihany, Celldömölk, Zalaapáti, Bakonybél) és a bencés gimnáziumhoz tartozó rendházak (pl. Esztergom, Pápa, Komárom) könyvtárai megsemmisültek, lefoglalva nagy könyvtári elosztó központokba kerültek vagy szétszóródtak.

Ajánló: Az én bazilikám II. – Szentek, asszonyok, szolgálólányok. Nők a pannonhalmi bazilikában


2024-ben ünnepli a bencés közösség a pannonhalmi szerzetestemplom, a Szent Márton-bazilika középkori felújításának és felszentelésének 800. évfordulóját. A Főapátság számos különleges programot szervez az évforduló megünneplésére. „Az én bazilikám” rendhagyó tárlatvezetés is ezek sorába tartozik. 2024. április 28-án a második bazilikai-séta vezetője két hölgy, akik női szemmel, a különböző női sorsokon keresztül beszélnek a templomban látható nő- ábrázolásokról, legendákat, igaz történeteket.

Leendő idegenvezető diákok látogatása a könyvtárban


Április 15-én a bencés gimnázium idegenvezetésre vállalkozó diákjait láttuk vendégül a könyvtárban. A rendhagyó, a szokásosnál részletesebb bemutató során a „pincétől a padlásig”, a Hóman-bástyában található tömör raktártól és a teremkönyvtár alatti alsó könyvtártól a galériáig bejárták a könyvtárat, majd megismerkedtek a gyűjtemény egyes kincseivel, érdekességeivel.  A diákok nyári munka során vagy tanévben egy-egy eseti megbízást követően fogják kalauzolni a vendégeket a Pannonhalmi Főapátságban.

Bazilika800 – Megjelent a Pannonhalmi Szemle 2024. 1. BAZILIKA, ÜNNEP tematikus száma


„Különös hely a templom! Éppen olyan épület, éppúgy kőből, fából és fémből van, mint akármelyik másik ház. Ám mégis Istennek a háza” – írja Hortobágyi T. Cirill főapát a Pannonhalmi Szemle 2024. évi, most megjelent első számában. A hagyományokhoz hűen ez az első szám a Pannonhalmi Főapátság éves tematikájához, a Bazilika800 emlékévhez kapcsolódik. Idén nyolc évszázada ugyanis, hogy Szent Márton monostorának ma is látható szerzetestemplomát helyreállították és felszentelték.

Nagyheti program, életprogram...


... a ma, Virágvasárnappal elkezdődő nagyhétre Nazianzi Szent Gergelytől, hogy a Húsvét részesei legyünk

Ha cirenei Simon vagy, fogd a keresztjét, és kövesd!

Ha arimateai József vagy, kérd el a holttestet attól, aki keresztre szegeztette; és tiéd lesz az, aki a világ engesztelő áldozata.

Ha Nikodémus vagy, Isten éjszakai tisztelője, kend meg Jézust a temetésre szánt kenetekkel.

Ha az a bizonyos Mária vagy, vagy a másik Mária, vagy Szalóme, vagy Johanna, sirasd hajnalban könnyeiddel Krisztust.

Egy újabb 18. századi orgona lelt otthonra a klasszicista könyvtárteremben


Egy újabb 18. századi orgona kelt életre Szigeti Kilián bencés orgonagyűjteményéből, melyet Hortobágyi T. Cirill főapát március 21-én áldott meg az ünnepi szentmise után. A most felújított és megáldott orgona építőjét a szakértő, Homolya Dávid András és Peter Macejka orgonaépítő egybehangzó véleménye alapján sikerült azonosítani a homlokzati sípokról, valamint a szélláda alapján. A hangszer így minden valószínűség szerint Martin Zorkovsky (kb.

Kiállítás 2024 - A monostor minden vagyonát úgy tekintve...


A monostor minden vagyonát úgy tekintve, mint az oltár szent edényét (vö.: RB 31.10)

Időszaki kiállítás a Pannonhalmi Főapátsági Könyvtár

klasszicista teremkönyvtárában

2024. március 21. és 2025. március 21. között

 

Szent Benedek, Regulája 31. fejezetében a házgondnokra vonatkoztatva ezt olvashatjuk: A monostor minden fölszerelését és minden vagyonát úgy tekintse, mint az oltár szent edényét. (RB 31.10)